Zawsze uwielbiałam sklepowe ciastka owsiane, niby takie zdrowe, a jak spojrzysz na skład, to włos się jeży na głowie. Nie wspomnę już o ilości cukru jaką zawierają.
Zainspirowana kolejnym przepisem Anny Ciesielskiej, tym razem na makaroniki (ciastka owsiane) z “Filozofii smaku” postanowiłam zrobić własną wersję.
Efekt pracy miło nas zaskoczył, ciastka wyszły przepyszne. Nie zawierają żadnej mąki oprócz samych zmielonych płatków owsianych, żadnych spulchniaczy, tylko zdrowe substancje słodzące, skórkę z pomarańczy i mnóstwo zdrowych bakalii. Można dodatkowo polać je płynną czekoladą (najlepiej z min. 70% kakao), ale nie jest to konieczne, bo same ciastka smakują wyśmienicie.
Ciastka owsiane - szybkie i proste!
Składniki
- 500 g płatków owsianych
- 4 jajka
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 150 g ksylitolu (lub cukru brązowego)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól morska (szczypta)
- otarta skórka z pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie
Schrup płatki na patelni i zmiksuj w blenderze, a piekarnik nastaw na 180°C.
Żółtka, masło i ksylitol utrzyj na puch.
Dodaj imbir i zmielone płatki.
Dodaj sól.
Dodaj sok z pomarańczy, otartą skórkę i żurawinę.
Dodaj kakao i pestki dyni.
Dodaj sezam.
Ubij z białek pianę i wszystko delikatnie wymieszaj.
Nakładaj łyżką kleksy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy na środkowej półce (góra/dół) przez 15-20 min.