Sezon szparagowy w pełni! Ze wszystkich odmian najbardziej lubię te zielone – delikatne i chrupiące. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pożywne, zdrowe i bardzo kolorowe śniadanie.
Frittata ze szparagami oprócz jajek, o których pisałam przy okazji pasty jajecznej, zawiera właśnie cudowne szparagi.
Co o nich wiemy?
Szparagi zawierają mnóstwo witamin, w tym C, E, beta-karoten i kwas foliowy, który spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek. Zawierają również sporo potasu, fosforu i wapnia. Dzięki asparaginie wspierają pracę nerek, są moczopędne. A glutation wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. Są zasadotwórcze i lekkostrawne.
Sezon na szparagi trwa do lipca :).
Frittata ze szparagami
Składniki
- 6 jajek
- zielone szparagi
- pomidorki koktajlowe
- łyżeczka masła klarowanego (lub oliwy/oleju rzepakowego)
- sól morska
- szczypta sproszkowanej chili
- szczypta suszonego tymianku
- listki zielonej natki do posypania
Przygotowanie
W misce wymieszać jajka, dodając chili i sól do smaku.
Umyć szparagi i złamać/odciąć zdrewniałe końcówki.
Rozgrzać na patelni masło (lub olej/oliwę) i podsmażyć szparagi przez ok. 2 min. Szparagi przełożyć na talerz.
Umyć i przekroić pomidorki na pół. Odłożyć.
Wylać masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, dodać odrobinę masła jeśli uznasz, że jest taka potrzeba i ściszyć lekko gaz.
Poukładać szparagi i pomidorki na masie jajecznej. Posypać tymiankiem i przykryć na ok. 5-7 minut.
Podawać na ciepło z kromką chleba z masłem.
Smacznego! ❤️