Mam ochotę na budyń… takie słodkie wspomnienie z dzieciństwa ?☺️. Tylko jak zrobić, żeby był pyszny i zdrowy? Jak mówią, potrzeba matką wynalazków! Natura tak pięknie nas obdarowała, że grzechem by było nie skorzystać z jej dobrodziejstwa ?❤️. Wymyśliłam sobie, że zrobię krem gruszkowo-jaglany.
Wykorzystałam tylko kilka składników: mleko ryżowe, soczystą gruszkę i kaszę jaglaną. Powstał cudownie aksamitny budyń, a posypany granolą to już prawdziwie wykwintny deser ?. Cała rodzina zachwycona, a ja po prostu jestem szczęśliwa ☺️❤️.
Dużą zaletą tego smacznego kremu jest kasza jaglana, która jest bezglutenowa i lekkostrawna. Cudownie wzmacnia nasz organizm dzięki temu, że jest zasadowa i tym samym odkwaszająca. Usuwa nadmiar śluzu powstałego wskutek złej diety i jedzenia zbyt późno. Dzięki działaniu osuszającemu jest zalecana przy walce z wirusami, drożdżycą i chorobami nowotworowymi. Zawiera duże ilości aminokwasów, krzemu, dobrze przyswajalnego białka, witamin i żelaza ☺️.
Krem gruszkowo-jaglany
Składniki
- 1 szklanka mleka ryżowego lub owsianego
- 1 średnia dojrzała gruszka (najlepiej konferencja)
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie
Podgrzać mleko w rondelku.
Obraną i pokrojoną gruszkę dodać do mleka i pogotować przez ok. 3 min.
Dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
Wsypać imbir i zamieszać.
Dosmakować szczyptą soli i jeszcze chwilę gotować.
Całość zmiksować na gładki krem i przelać do miseczek.
Smacznego! ❤️