Jakiś czas temu zapytałam moją bliską znajomą o to, jakie przepisy najchętniej chciałaby znaleźć na moim blogu. Madzia jak na łasuszka przystało odpowiedziała – “Oczywiście, że słodkie!” No więc dobrze, będzie na słodko :). Muffiny piernikowo-czekoladowe z konfiturą śliwkową na 1-szy dzień wiosny! Niech będzie radosny dla Was wszystkich :).
Muffiny są miękkie i wilgotne w środku. Nie są za słodkie z racji tego, że ograniczamy cukier. W przepisie oprócz miodu jest go naprawdę niewiele. Jeśli nie macie problemu z glutenem możecie użyć mąki pszennej tortowej albo spróbować czegoś nowego. Do czego Was gorąco zachęcam :).
A przepis dedykuję mojej siostrze. She knows why (buziak).
Muffiny piernikowo-czekoladowe z konfiturą śliwkową
Składniki
- 1 pełna szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1 kopiata łyżka kakao
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 8 łyżek dobrych powideł (2 do ciasta i 6 jako nadzienie)
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli morskiej
- 1 szklanka mąki orkiszowej typ 450
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 2 paski gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 3 łyżki mleka owsianego
Przygotowanie
Do miski wlać kefir lub zsiadłe mleko, wsypać sodę i wymieszać trzepaczką.
Dodać łyżkę kakao i wymieszać.
Dodać 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki miodu, 2 łyżki powideł śliwkowych i wymieszać.
Dodać przyprawę do piernika, imbir i wymieszać.
Dodać sól (u mnie 3 młynki).
Wsypać przesianą mąkę orkiszową i gryczaną.
Dodać cukier i całość wymieszać do połączenia się składników.
Nastawić piekarnik na 180 stopni i wyłożyć formę papilotkami.
Wkładać po łyżce ciasta do każdej papierowej foremki.
Włożyć po 1/2 łyżeczki powideł do środka i przykryć resztą ciasta.
Piec na 2-iej od dołu półce przez 20-25 minut.
Wystudzić na kratce, a w tym czasie przygotować czekoladę do dekoracji.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i wymieszać. Możesz dodać mleka jeśli uznasz, że czekolada jest za gęsta. Odstawić na 5 minut.
Polać wystudzone mufiny płynną czekoladą.
Smacznego! ❤️