Dziś proponuję Wam schab pieczony z żurawiną i czosnkiem w delikatnym musie cebulowo-balsamicznym. Jeśli jeszcze nie wiecie co ugotować na obiad bożonarodzeniowy, to ten schab jest wprost idealny na taką okazję. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, ale co trzeba zrobić, żeby był kruchy, soczysty, taki rozpływający się w ustach?
Jest kilka warunków, które trzeba spełnić. Przy zakupie należy wybrać wąski kawałek, żeby go można było później łatwiej związać. Mięso musi sobie poleżeć i dojrzeć przez 2 dni w lodówce, ale nie w worku plastikowym, tylko na talerzu i najlepiej na dolnej półce. Ja dodatkowo przykrywam talerz szklanym naczyniem, żeby mięso nie wysychało.
Pamiętajmy, że czas pieczenia zależy od wagi mięsa i tak 1 kg pieczemy przynajmniej przez godzinę. Zostawiamy w piekarniku przez następną godzinę. Przed pokrojeniem zawsze ściągamy nitkę i zadbajmy o to, żeby nóż był naprawdę ostry. Jeżeli nie będziemy serwować schabu od razu, łatwiej go będzie pokroić na zimno i podgrzać później w przygotowanym sosie, naturalnym i bez dodatku mąki ?. Mus uzyskamy z połączenia uduszonej na słodko cebuli, octu balsamicznego i sosu z naszego mięska… Muszę Was dłużej namawiać??? ☺️
Jest to przepis mojego autorstwa, więc jeśli chcecie go wykorzystać na swoim blogu, podanie źródła będzie mile widziane ?.
Schab pieczony z żurawiną i czosnkiem
Składniki
- 1 kg schabu
- 4 cebule pokrojone w ćwiartki
- suszona żurawina
- 7 większych ząbków czosnku
- sól morska
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- kurkuma
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- olej rzepakowy do smażenia
- sznurek kuchenny (u mnie kordonek)
Przygotowanie
Umyć mięso i wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Delikatnie nakłuć w dwóch rzędach wzdłuż całego schabu, po 7 razy z każdej strony.
Wcisnąć w jednym rzędzie żurawinę (po 2 szt. w otworze) i czosnek w drugim.
Związać ciasno mięso, przyprawić solą, kurkumą, rozmarynem, kminkiem, pieprzem i imbirem. Odstawić na 30 min. i rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Obsmażyć schab na dobrze rozgrzanej patelni, po 3 min. z każdej strony i włożyć do garnka.
Wlać 1,5 szklanki wody, posypać całość lekko solą, polać mięso octem balsamicznym, posypać żurawiną (ok. 1 łyżki) i ułożyć dookoła pokrojone cebule. Przykryć garnek i wstawić do piekarnika na 75 min.
Po odczekaniu kolejnej godziny wyciągnąć schab na deskę i pokroić.
Cebulę z powstałym sosem lekko zmiksować i podawać z pokrojonym mięskiem.
Smacznego! ❤️