Wstyd się przyznać, ale nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pierniczki świąteczne… Mój syn jak był dzieckiem zdecydowanie wolał coś tworzyć z klocków lego niż z mąki, więc dużej motywacji nie miałam. I wiecie, trochę żałuję, bo to genialny sposób na wspólne spędzanie wolnego czasu i świetną zabawę, zarówno z dziećmi jak i z dorosłymi ☺️. Największą frajdą jednak było przybijanie pieczątek z motywami świątecznymi ?!
Do przepisu wykorzystałam różne mąki bezglutenowe i odrobinę mąki orkiszowej typu 450, która idealnie nadaje się do wypieków. Orkisz jest bardzo zdrowy, ale niestety zawiera gluten i osoby cierpiące na celiakię nie mogą go spożywać. Można go zastąpić w tym przepisie np. mąką migdałową. Pierniczki są mięciutkie, cudownie korzenne, lekko słodkie od miodu i pachnące skórką pomarańczową. Pomysł na zrobienie własnego przepisu zrodził się na blogu Jagodalicja – dziękuję! ❤️
Pierniczki świąteczne
Składniki
- 1/2 szkl. mąki orkiszowej typ 450
- 1 szkl. mąki gryczanej
- 1/2 szkl. mąki jaglanej
- 2 jajka
- niepełna szkl. miodu
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski
- 2 łyżeczki cynamonu*
- 1/2 łyżeczki utartych goździków*
- 1/2 łyżeczki utartego kardamonu*
- 1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej*
- 1 łyżeczka imbiru*
- 1/2 łyżeczki kolendry*
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka i sok z 1 średniej pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie
Rozpuścić masło z miodem w rondelku i odstawić.
Wsypać do większej miski przesiane mąki, kolejno tak jak w przepisie.
Dodać wszystkie przyprawy korzenne (*), sól, sodę, skórkę i sok z pomarańczy, kurkumę, kakao i wymieszać.
Dodać 1 całe jajko i 1 żółtko, wlać ciepłe masło z miodem i wymieszać wszystko łyżką.
Przełożyć na opruszoną mąką stolnicę i zagnieść dobrze ciasto. Podsypywać lekko mąką, jeśli będzie taka potrzeba.
Rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać dowolne kształty. Poprzybijać pieczątki ?.
Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i posmarować każde ciastko białkiem.
Piec przez 10 min. w temp. 150 st. C.
Smacznego! ❤️
Dodatkowe informacje
* Jeśli przeraża Was ilość przypraw korzennych możecie kupić po prostu przyprawę do piernika 15g, najlepiej taką bez dodatku cukru i innych ulepszaczy smaku.