Rybka niejedno ma imię, to pewne. Nawet była jedna zwana Wandą ?, pamiętacie? Świetna komedia, ale ja nie o tym oczywiście.
Wigilia Bożego Narodzenia zawsze nam się kojarzy z rybą i najlepiej z polskim smażonym karpiem. Ja mam dla Was jednak inną propozycję: conchiglioni nadziewane łososiem – pomysł dość odważny, ale co zrobić, że ja tak zawsze “pod prąd”… Moja babunia świętej pamięci powiedziałaby pewnie “ładne kwiatki” i trudno byłoby się z nią nie zgodzić ?.
Wymyśliłam sobie “gwiazdę betlejemską” na talerzu, ułożoną z włoskich muszli conchiglioni. Makaron wypełniłam duszonym łososiem w lekkim sosie pomidorowo-kokosowym ze szczyptą kurkumy i tymianku. Całość lekko posypana parmezanem smakuje wybornie ☺️. Spróbujcie, ale nie objadajcie się, bo ryby mają naturę wychładzającą ???.
Conchiglioni nadziewane łososiem w sosie pomidorowo-kokosowym
Składniki
- 400 g fileta z łososia
- 250 g makaronu conchiglioni (ok. 40 muszli)
- 1/2 szkl. mleka kokosowego
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- biały pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól morska
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- parmezan lub inny ser długodojrzewający do posypania
- Sos pomidorowy:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 średnie cebule drobno pokrojone
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie
Ugotować makaron w osolonej wodzie.
Łososia obrać ze skóry, umyć, wysuszyć, pokroić na małe kawałki, posolić i odstawić.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać olej w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć ok. 2 min, dodać sól, zamieszać, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem ok. 7 min. Dodać pomidory, przykryć i gotować kolejne 5 min. Całość zmiksować, przykryć i odstawić.
Podsmażyć łososia na klarowanym maśle, dodać połowę sosu pomidorowego, tymianek, kurkumę, zamieszać, dodać mleko kokosowe, kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dosmakować białym pieprzem i chwilę jeszcze pogotować.
Napełnić muszle łososiem.
Drugą połowę sosu rozgrzać na dużej patelni, poukładać na niej conchiglioni i posypać startym parmezanem. Przykryć i podgrzewać ok. 3 min.
Podawać makaron w kształcie gwiazdy i domalować "listki" sosem pomidorowym ☺️.
Smacznego! ❤️