Kochani, już za tydzień Święta! Czy Wy też nie możecie się doczekać??? Po nocach mi się śnią makowce i kluski z makiem ☺️. Najwyższy czas zaplanować zakupy i przygotować masę makową, taką prawdziwą, z mnóstwem bakalii, cudownych aromatów i naturalnego “słodzidła” w postaci miodu. Jak nic przyda nam się do świątecznych słodkości. Jest czasochłonna, fakt, ale żadna sklepowa masa makowa jej nie zastąpi! A jutro przyrządzimy coś mega pysznego z jej udziałem ?, może tartę makową?
Domowa masa makowa
Składniki
- 400 g mielonego maku (2 x 200 g)
- 100 g rodzynek
- 80 g daktyli suszonych
- 1/2 szkl. płynnego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- sok z 1 średniej pomarańczy
- 100 g suszonych śliwek pokrojonych na małe kawałki
- 100 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
- kilka kropli olejku migdałowego
- 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
Przygotowanie
Zalać wrzątkiem mak, tak 1 cm ponad poziom maku i odstawić do wystygnięcia.
Daktyle namoczyć w szklance wody i odstawić na 1 godz.
Odsączyć mak z nadmiaru wody i dodać rodzynki.
Daktyle wyciągnąć z wody, drobno pokroić i dodać do maku, a w wodzie po daktylach ugotować kaszę jaglaną (ok. 3 płaskich łyżek pod przykryciem przez 12 min. na małym gazie).
Dodać pozostałe składniki razem z ugotowaną kaszą i całość dokładnie wymieszać.
Przechowywać w lodówce do 5 dni albo zamrozić.
Smacznego! ❤️