Kawka, kaweczka, kawunia… Uwielbiam! Szczególnie zimą jest wyjątkowo pociągająca, chociaż ja jestem jej wierną fanką przez okrągły rok. Już wcześniej pisałam, że w domu przyrządzam gotowaną kawę, bo w takiej formie jest najbardziej łagodna dla naszego żołądka. Ma wiele zalet, o których napisałam tutaj. Ale nie oszukujmy się, nie można jej pić dużo, bo w nadmiarze jest wysuszająca i odwadniająca. Więc ostrożnie z nią.
Natomiast dzisiaj chcę Was “poczęstować” kawą w postaci deseru, bo taką pomarańczowa mocha niewątpliwie jest. Jej bazę stanowi gotowana kawa z przyprawami. Z dodatkiem czekolady, ze skórką pomarańczową i spienionym mlekiem owsianym jest cudownym, słodkim przysmakiem.
Myślę, że każdego wielbiciela kawy nie muszę dłużej namawiać :).
Pomarańczowa mocha
Składniki
- kawa wg przepisu na gotowaną kawę z przyprawami
- 1/2 szkl. mleka owsianego (ja kupuję w sklepie Rossmann)
- 2 duże kostki dobrej czekolady ze skórką pomarańczową (Lindt)
- miód do posłodzenia (opcjonalnie)
- skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ugotować kawę.
Podgrzać mleko do momentu “przed zagotowaniem”. Takie jest najlepsze do spienienia.
Do szklanek wrzucić czekoladę, zalać gorącą kawą i dobrze wymieszać.
Wlać gorące, spienione mleko i gotowe!
Można ewentualnie dosłodzić miodem, posypać kakao lub przystroić drobno pokrojoną skórką z pomarańczy.
Smacznego! ❤️