Mam dla Was dzisiaj propozycję na lekki i bardzo słoneczny obiad. Dlaczego słoneczny? Bo kojarzy mi się z latem i piękną pogodą.
Kuskus z pieczonymi warzywami to wyjątkowe połączenie kolorów i smaków. Na mnie takie zestawienie działa wręcz terapeutycznie. Wiecie, że istnieje na świecie metoda leczenia kolorami? Barwy są jak wibrująca energia, która oddziaływuje na nasz organizm. Kolor żółty jest radosny i pełen ciepła, mnie wręcz rozśmiesza. Kolor czerwony pobudza do działania, ożywia, wzmacnia oraz rozgrzewa i rozpala zmysły. Kolor zielony jest odświeżający i relaksujący.
Kolory w zestawieniu ze smakiem pieczonych warzyw, cudownym aromatem przypraw i odświeżającym miętowym dressingiem działają jak balsam na moją duszę…
Kuskus z pieczonymi warzywami
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 4-5 małych ząbków czosnku (w łupinkach)
- oliwa z oliwek
- 150 g kaszki kuskus
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej
- 80 g serka naturalnego Apetina
- 3 łyżki mleka (u mnie owsianego)
- szczypta chili
- kilka gałązek mięty
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 220 stopni.
Umyć papryki i cukinię, oczyścić z pestek i pokroić w dużą kostkę (ok. 2 cm). Wrzucić do brytfanki, w której będziemy piec warzywa.
Obraną cebulę pokroić w ćwiartki i wrzucić do warzyw razem z ząbkami czosnku.
Skropić warzywa oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 min.
Zagotować wodę w czajniku.
Wsypać kuskus do miski lub garnka, przyprawić kminkiem, imbirem i solą.
Wymieszać i zalać wrzątkiem 1 cm ponad stan kaszki, skropić oliwą i przykryć.
Do osobnej miseczki przełożyć serek kremowy, dodać mleko, chili, małą szczyptę soli, skórkę z cytryny i sok, posiekaną miętę. Wymieszać i odstawić.
Wyciągnąć warzywa z pieca, połączyć z kaszką kuskus i polać kremowym dressingiem.
Smacznego! ❤️