Desery

Ciastka z karmelem daktylowym i masłem orzechowym

Przepis na Ciastka z karmelem daktylowym i masłem orzechowym | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Właściwie to dzisiejszy post miał być wczorajszym. Specjalnie dla Was upiekłam wczoraj ciastka pełne miłości! Nie zdążyłam wrzucić na bloga, przepraszam, mój Walenty był wczoraj najważniejszy :).

Tak więc ciastka z karmelem daktylowym i masłem orzechowym, do tego polane czekoladą smakują naprawdę wybornie. Jeszcze lepiej na drugi dzień.

Jak wiecie unikam cukru i nadmiaru glutenu. Najwyraźniej mam z nimi na bakier. Nie lubią mnie, ale się tym nie martwię, bo Stwórca obdarował nas obficie. Naprawdę jest w czym wybierać. Kruchy spód zawiera trochę mąki orkiszowej tortowej, bez dodatku cukru. A karmel powstał na bazie samych daktyli. Robiłam go po raz pierwszy. Jest bardzo prosty i tak smaczny, że śmiało polecam go do wszystkich deserów. Słone masło orzechowe domowej roboty z takim słodkim karmelem dopieszcza nasze zmysły kompletnie. Słone ze słodkim, genialne! Spróbujcie, nie pożałujecie :).

Kruchy spód czyli ciasto kruche | Imbirowy Garnek

Ciastka z karmelem daktylowym i masłem orzechowym

Drukuj przepis
ok. 1,5 godz. Forma 20 x 24 cm

Składniki

  • Kruchy spód:
  • 100 g mąki orkiszowej tortowej* przesianej
  • 100 g mąki gryczanej* przesianej
  • 100 g mąki jaglanej* przesianej
  • 2 żółtka (zimne)
  • 200 g zimnego masła
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub lodowatej wody

  • Karmel daktylowy:
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • Wrzątek do zalania owoców

  • Masło orzechowe:
  • 200 g orzechów pekanów
  • większa szczypta soli morskiej

  • Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady gorzkiej (min. 70% kakao)
  • 1/2 szkl. mleka roślinnego (u mnie owsiane)

Przygotowanie

1

Zalać daktyle wrzątkiem i odstawić.

2

Na stolnicy lub w dużym blenderze wymieszać mąkę orkiszową z gryczaną i jaglaną.

3

Dodać masło, żółtka, imbir, sól, śmietanę i zagnieść ciasto (lub całość wymieszać w blenderze) do momentu połączenia się składników.

4

Wyłożyć formę papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić formę do lodówki.

5

Nastawić piekarnik na 200 st. C.

6

Umyć szybko duży blender. Przyda się do zrobienia masła orzechowego.

7

Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wyciągnąć schłodzone ciasto z lodówki i wstawić do pieczenia. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 30 minut.

8

Odlać połowę wody z daktyli i całość zmiksować ręcznym blenderem.

9

Wyciągnąć upieczone ciasto i odstawić do wystygnięcia.

10

Wystudzone ciasto przykryć daktylowym karmelem i wstawić do lodówki.

11

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać mleko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić.

12

Pekany wrzucić do blendera i zmiksować z dodatkiem soli do uzyskania masła orzechowego.

13

Masło orzechowe przełożyć na karmel, wstawić do lodówki na 5 minut.

14

Wyciągnąć z lodówki i przykryć całość płynną czekoladą.

15

Wstawić do lodówki, najlepiej na noc i serwować następnego dnia.

16

Smacznego!

Dodatkowe informacje

*Możesz użyć 300g mąki pszennej tortowej zamiast 3 różnych mąk.



Może Cię zainteresuje...

  • Kusisz mnie tym daktylowym karmelem niesamowicie 🙂

  • Julia Laszuk

    Co to za cudowny blog? I że wcześniej na niego wpadłam. Koniecznie muszę spróbować tego deseru.

    • Julia, spróbuj :). A na blogu już byłaś kilka razy :). Pozdrawiam Cię!

  • Elale Elale

    Piątek, piąteczek, piątunio … weekend przed nami, a do tego wizyta koleżanki więc ciasteczka już gotowe 🙂 Skusiłam się i spróbowałam – jak mawia młodzież „deser wymiata” 😀 😀

    • Taaak, ten deser jest naprawdę świetny! Smacznego i na zdrowie! ☺️❤️