Właściwie to dzisiejszy post miał być wczorajszym. Specjalnie dla Was upiekłam wczoraj ciastka pełne miłości! Nie zdążyłam wrzucić na bloga, przepraszam, mój Walenty był wczoraj najważniejszy :).
Tak więc ciastka z karmelem daktylowym i masłem orzechowym, do tego polane czekoladą smakują naprawdę wybornie. Jeszcze lepiej na drugi dzień.
Jak wiecie unikam cukru i nadmiaru glutenu. Najwyraźniej mam z nimi na bakier. Nie lubią mnie, ale się tym nie martwię, bo Stwórca obdarował nas obficie. Naprawdę jest w czym wybierać. Kruchy spód zawiera trochę mąki orkiszowej tortowej, bez dodatku cukru. A karmel powstał na bazie samych daktyli. Robiłam go po raz pierwszy. Jest bardzo prosty i tak smaczny, że śmiało polecam go do wszystkich deserów. Słone masło orzechowe domowej roboty z takim słodkim karmelem dopieszcza nasze zmysły kompletnie. Słone ze słodkim, genialne! Spróbujcie, nie pożałujecie :).
Ciastka z karmelem daktylowym i masłem orzechowym
Składniki
- Kruchy spód:
- 100 g mąki orkiszowej tortowej* przesianej
- 100 g mąki gryczanej* przesianej
- 100 g mąki jaglanej* przesianej
- 2 żółtka (zimne)
- 200 g zimnego masła
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 płaskiej łyżeczki drobnej soli morskiej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub lodowatej wody
- Karmel daktylowy:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- Wrzątek do zalania owoców
- Masło orzechowe:
- 200 g orzechów pekanów
- większa szczypta soli morskiej
- Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady gorzkiej (min. 70% kakao)
- 1/2 szkl. mleka roślinnego (u mnie owsiane)
Przygotowanie
Zalać daktyle wrzątkiem i odstawić.
Na stolnicy lub w dużym blenderze wymieszać mąkę orkiszową z gryczaną i jaglaną.
Dodać masło, żółtka, imbir, sól, śmietanę i zagnieść ciasto (lub całość wymieszać w blenderze) do momentu połączenia się składników.
Wyłożyć formę papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić formę do lodówki.
Nastawić piekarnik na 200 st. C.
Umyć szybko duży blender. Przyda się do zrobienia masła orzechowego.
Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wyciągnąć schłodzone ciasto z lodówki i wstawić do pieczenia. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 30 minut.
Odlać połowę wody z daktyli i całość zmiksować ręcznym blenderem.
Wyciągnąć upieczone ciasto i odstawić do wystygnięcia.
Wystudzone ciasto przykryć daktylowym karmelem i wstawić do lodówki.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać mleko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić.
Pekany wrzucić do blendera i zmiksować z dodatkiem soli do uzyskania masła orzechowego.
Masło orzechowe przełożyć na karmel, wstawić do lodówki na 5 minut.
Wyciągnąć z lodówki i przykryć całość płynną czekoladą.
Wstawić do lodówki, najlepiej na noc i serwować następnego dnia.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
*Możesz użyć 300g mąki pszennej tortowej zamiast 3 różnych mąk.